„WIEM CO JEM” OCHRONA DZIEDZICTWA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH JAKO PERSPEKTYWA LOKALNEGO ROZWOJU
Stowarzyszenie „Perspektywy” wraz ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Szkoły Podstawowej w Świnnej Porębie „Kleks” realizuje projekt „Wiem co jem”. Ochrona dziedzictwa produktów spożywczych jako perspektywa lokalnego rozwoju. Projekt skierowany jest do mieszkańców gmin Mucharz, Kalwaria Zebrzydowska, Lanckorona i Stryszów, w tym w szczególności do uczniów szkół podstawowych. Młodzież zapraszamy na warsztaty z edukacji konsumenckiej dotyczące ekologicznych i zdrowotnych walorów produktów lokalnych (np. wpływ naturalnych produktów na rozwój organizmu, brak konserwantów) oraz ich kulturowych, społecznych i ekonomicznych aspektów, które realizowane będą w szkołach podstawowych. Mieszkańców zapraszamy na warsztaty kulinarne podczas których będą przygotowywane potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się jak przyrządzić lanckorońską chrzanówkę czy też inne specjały. Na terenie każdej z gmin zostaną zorganizowane po 2 warsztaty kulinarne.